http://www.vansterpartiet.se/val röda reflektioner: Folkomrösta om EU-medlemsskapet

fredag, april 07, 2006

Folkomrösta om EU-medlemsskapet

Många är vi som hävdat att nedskärningarna i den offentliga sektorn har skett pga en anpassning till anslutningen till EG och sedemera EU. Normaliseringspolitiken som förts i Sverige har varit taktisk och ett sätt att lyfta beslutsfattande från landet till för folket svårkontrollerade beslutsorgan på överstatlig nivå.

Vi måste fortsätta kräva en politik för full sysselsättning. När alla andra politiska partier (förutom Vänsterpartiet) började driva den sk normpolitiken skedde något mycket tydligt. Arbetslösheten var inte längre något dåligt. Tvärtom, så är arbetslöshet i princip en nödvändighet för en politik för inflationsbekämpning. Ett utträde ur EU skulle på många sätt underlätta för Sverige att bedriva annat än nyliberal ekonomisk normpolitik. Det är konstigt att vi hör borgare (och socialdemokrater) tala för sysselsättning när de de facto driver en politik i motsatt riktning. Då förstår vi också varför arbetslösheten fortsätter existera.

Denna inflationsbekämpning finns inbyggt i EU-systemet, och synen på arbete är som på vilken handelsvara som helst. Det innebär att om vi ska kunna lägga grunden för en politik för full sysselsättning måste vi lämna EU. Politiker kan, trots den totala borgerliga enigheten, skapa jobb. Politiker kan och måste skapa jobb, och då är det rimligt att jobben skapas där arbete verkligen behöver bli utfört - i den offentliga sektorn.

Flamman skriver om förlaget från MP och V för en folkomröstning om EU-medlemsskapet.