http://www.vansterpartiet.se/val röda reflektioner: Ytterst tveksam valundersökning

tisdag, april 11, 2006

Ytterst tveksam valundersökning

Kirunatidningen har i senaste numret, som jag tyvärr inte kan länka till då de inte har någon webbsida, presenterat resultatet av sin valenkät för 2006.

205 "röster" av 2500 utdelade enkäter har utgjort underlag för det stapeldiagram som presenteras i tidningen. Resultatet utfaller:

Centerpartiet: 1.5%
Folkpartiet: 0 %
Kristdemokraterna: 0.5%
Miljöpartiet: 2.9%
Moderaterna: 8.3%
Kirunapartiet: 22%
Socialdemokraterna: 29.8%
Vänsterpartiet: 10.7%
Norrbottens Sjukvårdsparti: 17.6%
Samiskt: 2.5
Annat parti: 4.4%

Kjell Törmä, ledarskribent på Kirunatidningen, skriver i ingressen till artikeln;

"Sjukvårdspartiet ställer upp i kommunvalet och kommer att röstas in i Kirunapolitiken, främst på bekostnad av Kirunapartiet. Men den stora frågan blir: Vem ska samarbeta med vem för att få en majoritet? Det är ett par av slutsatserna man ska dra efter Kirunatidningens valenkät 2006"

Alltså, jag är ingen statistiker men att för det första dra slutsatser av en undersökning utan att ha någon som helst kvalitativ koll på underlaget borde mana till försiktighet i slutsatserna. Det man kan jämföra med är vallokalsundersökningar som blir statistiskt säkra på ett helt annat sätt då det kvalitativa underlaget är bra. Det är de facto de personer som går och röstar som är underlaget. Vad är underlaget till undersökningen som gjorts av Kirunatidningen? Vilka har deltagit i undersökningen? Är det representativt för väljare i Kiruna? Knappast om man ser till antalet svar (205 personer).

För det andra så kan man absolut inte säga varifrån ett eventuellt tapp från Kirunapartiet skulle hamna då strömmarna mellan partierna, framförallt då det finns flera nya partiet som ställer upp, kan dra åt nästan vilket håll som helst. Det man tidigare statistiskt klart kunnat säga är att många väljare inte hoppar mellan blocken, (det socialistiska och borgerliga) är ju inte längre säkerställt då vi har flera ideologilösa/ideologifria partier som ställer upp till val. Flera av dessa partier har vid dags dato inte ens presenterat några program som eventuella väljare kan ta ställning till.

Metoden för den här undersökningen är alltså yttest tveksam om man vill kunna dra några som helst slutsatser av svaren. Varför ser vi då så tydliga slutsatser i Kirunatidningen?

Dra era egna slutsatser!

2 Comments:

At 15:45, Anonymous Anonym said...

Jag slutade läsa efter: "205 "röster" av 2500 utdelade enkäter har utgjort underlag för det stapeldiagram som presenteras i tidningen."

Detta innebär att urvalets bortfall uppgår till 91,8 %, vilket innebär i praktiken att resultatet inte kan vara signifikant. Gymnasiestatistiker på tidningen? :)

 
At 18:22, Anonymous Anonym said...

hehe... så länge valet gjorts slumpmässigt så är det nog lugnt. Givetvis kan man räkna på bortfallet och få större standardavvikelser. med facit i hand ser vi dock att det var en ganska rättvisande undersökning!

 

Skicka en kommentar

<< Home