http://www.vansterpartiet.se/val röda reflektioner: Hur kan man ogilla facket?

fredag, maj 05, 2006

Hur kan man ogilla facket?


Gruvtolvan, med Harry Rantakyrö i sptesen, är inte alls nöjda med det bud som LKABs löneförhandlare lagt fram för facket. 2,3 procents ökning är budet gruvtolvan får, själva kräver de 5,7 procent.

NSD rapporterar om att det igår utlystes en kort vild strejk pga det låga budet.

Harry Rantakyrö om saken:

"Vi kallar då det för facklig information"

4 Comments:

At 13:05, Anonymous Anonym said...

nå hei kunnari

 
At 21:35, Blogger Walle said...

Satan svårt det här alltså. Själva grejen är ju cool. Däremot löneförhandlingen i sig lite mer komplicerad. Själv så tycker jag att det är bra om industriarbetare i företag som går bra försöker ta sin del av mervärdet, men vissa brukar vilja lägga in tankar om solidarisk lönepolitik i det hela. T.ex. lågavlönade kvinnor ska ha högre lön och någorlunda välavlönade män inom LO-kollektivet ska stå tillbaka. Hur ser du på det, Gube?

 
At 13:34, Blogger Gunnar said...

Jag tycker nog inte att det är särskilt komplicerat att gruvfacken har satt sig i ett förhandlingläge med 5.7 som lägsta tänkbara lönehöjning. Att LKAB-ledningen sen har problem med att gå med på det är möjligen komplicerat för dem.

Tanken med solidarisk lönepolitik är att lönearbetare i lågproduktiva områden, såsom glesbygdsföretag och/eller hela regioner, ska få ta del av samma cantrala kollektivavtal osv trots ekonomiska obalanser i övrigt.

Det viktiga är att solidarisk lönepolitik inte handlar om att sänka nivår utan om att höja alla lågnivåer. Precis som 6-timmarsarbets med bibehållen lön inte är intressant för mig att diskutera kopplat till lönesänkningar så är solidarisk lönepolitik inte intressant att diskutera om det är kopplat till sänkningar i norm eller nivå.

Att kommunals kvinnor inte har tillräckligt i lön är självklart. Att gruvarbetarna ska stå tillbaka för en höjning för dessa kvinnor är inte självklart. Tvärtom så tror jag att gruvarbetarnas kamp nu, precis som förr, kan ge möjlighet till större förhandlingutrymme för andra fackförbund och arbetare.

 
At 19:20, Anonymous Anonym said...

Gruvarbetarnas lönekrav kan ses som en ödmjuk begäran, med tanke på det mervärde som pumpas ur detta bolag. LKAB måste ta sitt ansvar för alla kostnader som tillkommer på grund av gruvans intrång under staden.

Kanske måste lagstiftningen skärmas. En sak är klar att ägarna Svenska staten ska ta ett större ansvar överhuvudtaget i sitt ägande av bolag.

Det folket äger, skal också styras av folket utsedda.

 

Skicka en kommentar

<< Home